ghiveci de lut inainte si dupa

De curand m-am decis sa vopsesc un ghiveci de lut pregatit pentru Kalanchoea primita de la iubitul meu.

Am ales o vopsea alba pentru ca nu vreau sa nu incarc ghiveciul cu un model prea colorat. Astfel pot sa atrag mai multe priviri asupra florilor rosii – care tot infloresc din martie spre fericirea mea.

Materiale de care ai nevoie pentru vopsirea unui ghiveci de lut

Ti-am pregatit lista completa cu materiale folosite pentru vopsirea ghiveciului de lut:

  • Ghiveci de lut
  • Smirglu;
  • Carpa pentru sters praful;
  • Vopsea alba (puteti sa alegeti orice culoare va place);
  • Pensula de dimensiuni medii de o calitate mai buna (altfel firele de par pot sa cada pe
  • vopsea si sa strice modelul);
  • Diluant vopsea (pentru stergerea pensulei de vopsea);
  • Manusi (pentru protejarea mainilor);
  • Un bat de lemn/ plastic pentru amestecarea vopselei.

Daca doriti sa modificati putin modelul propus este simplu, doar schimbati culoarea vopselei. In plus se pot realiza si modele mai complexe, dupa cum va voi arata intr-un articol viitor – pentru acestea este nevoie de pensule de diferite dimensiuni precum si de nuante diferite si putina dexteritate.

Mai jos regasiti toti pasii urmati pentru vopsirea ghiveciului de lut.

1. Pregatirea suprafetei

Primul pas este de fapt adunarea tuturor materialelor necesare in locul de lucru.
De preferat este sa aveti un scaun sau orice suport mai inalt astfel incat sa nu fie necesara mutarea locului pentru uscarea ghiveciului. Odata stabilit locul si scaunul, puteti sa va puteti manusile. Sa purcedem!

ghiveci de lut reconditionat

Pentru eliminarea impuritatilor folositi un smirglu fin pe toata suprafata exterioara a ghiveciului de lut. In plus, daca doriti sa vopsiti si in interior maxim 5 cm, atunci folositi smirglul si pe acea suprafata.

Cu ajutorul carpei umezita putin stergeti toate urmele de praf si lasam sa se usuce. Intre timp trecem la urmatoarea etapa.

2. Vopsiti suprafetele

Cat asteptam uscarea ghiveciului de lut, putem sa ne apucam de pregatirea vopselei. Astfel, desfaceti cutia si cu ajutorul unui bat, sau a pensulei – de preferat batul de lemn, pentru ca este mai lung si putem sa amestecam mai bine vopseaua.

Incepeti sa vopsiti suprafetele folosind pensula pe care o bagati doar cu varful in vopsea si ii eliminati excesul.

Este foarte important sa evitati incarcarea ghiveciului cu multa vopsea, sa aplicati straturi groase. Desi arata bine pe moment vopseaua se prelinge si prin urmare se usuca cu dare. Mai bine dam doua straduri subtiri dupa ce se usuca primul, decat un strat gros.

Vopsiti si in interior 5 cm pentru a arata mult mai bine. Cei 5 cm variaza in functie de cantitatea de pamant pe care doriti sa o puneti.

ghiceci de lut Kalanchoe

3. Uscarea vopselei

Asteptam cateva zile uscarea vopselei. In perioadele caniculare se poate sa asteptam doar 24 ore.

Verificati daca se lipeaste vopseaua de degete, dar cu grija sa nu lasati amprente. Daca mai sunt zone in care vopseua nu s-a prins bine pe ghiveciul de lut, atunci reluati pasul doi si mai asteptati cateva zile pentru uscarea completa.

4. Schimbam ghiveciul de lut pentru Kalanchoe

Daca Kalanchoe ar putea vorbii, sigur mi-ar spune ca abia astepta noul ghiveci de lut.
Floarea nu este deloc o planta pretentioasa, insai, are si ea nevoie de putina atentie.

ghiveci de lut

Potrivit expertilor, se recomanda ca pamantul sa fie constituit dintr-un amestec de cantitati egale de turba, pamanant de gradina si nisip.

Puneti o parte din pamant pe fundul ghiveciului, apoi luati planta a carui pamant l-ati rasfirat – astfel radacinilei pot creste mult mai usor spre pamantul nou. Asezati floarea in ghiveci in centru. Adaugati pamant atat cat sa o cuprinda in totalitate. Udati la final.

Alternative la ghivecele de lut vopsite

Daca timpul totusi nu ne permite sa modificam culoarea ghivecelor, atunci solutia cea mai la indemana este desigur sa cumparam unele deja decorate. Varietarea modelelor este uimitoare si calitatea ridicata. Fata de vopsirea handmade, producatorii au deja experienta in realizarea acestor ghivece de lut si in vopsirea lor. In plus unele modele se pot realiza doar prin folosirea tehnologiei specifice.

O gama variata de modele, super dragute am gasit pe Chic Ville. Mai jos aveti cateva ghivece pe care le-am pus deja in lista mea de cumparaturi.

modele de ghivece de lut chic ville

Ce modele doriti sa realizati pentru ghivecele din lut?

Pe langa faptul ca sunt mult mai rezistente si naturale, ghivecele de lut ofera si posibilitati multiple de reconditionare fie folosind vopsea, sau chiar hartie. Astept cu interes mesajele voastre privind solutiile pe care le aplicati pentru redarea unui aer proaspat ghivecelor de lut si ce modele doriti sa realizati pe acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *