Reconditionare mobilier pentru acvariu before & after

Cu totii avem in casa mobilier mai vechi la care ne este greu sa renuntam. Solutia cea mai simpla este schimbarea sa, insa eu prefer sa ii redau un aer nou prin reconditionarea sa. Astfel va invit sa urmam impreuna pasii pentru reconditionare mobilier dedicat acvariului.

Materiale necesare pentru reconditionare mobilier:

 • Smirghel abraziv (folositi cea mai fina textura pentru a evita zgarierea lemnului);
 • Grund (primul strat folosit de vopsea);
 • Vopsea neagra (puteti sa folositi orice combinatie de culori, eu am preferat o singura nuanta pentru a se asorta cu cadrul acvariului – in plus negrul nu atrage atentia, astfel centrul de interes ramane acvariul);
 • Carpa de praf (orice carpa pentru stergerea suprafetelor de praf);
 • Role burete – aproximativ 4 – 5 (pentru distribuirea vopselei pe o suprafata mai mare);
 • Trafalet (pentru montarea rolelor);
 • Tava trafalet (pentru scurgerea excesului de vopsea);
 • Pensula de 20 mm sau chiar mai mica (pentru a putea vopsi si zonele cele mai greu accesibile);
 • Diluant pentru vopsea;
 • Manusi (luati o pereche de manusi mult mai groase, reconditionarea mobilierului poate sa supuna pielea la unii factori destul de abrazivi);
 • Imbracaminte adecvata (fie ca vorbim despre o salopeta sau haine mai vechi, aveti grija sa evitati imbracamintea pe care mai doriti sa o purtati dupa in oras – evitarea stropilor de vopsea este dificila daca nu chiar imposibila);
 • Carton (pentru acoperirea zonei in care vom lucra).

Odata pregatite materialele ne putem apuca de munca. Astfel pozitionam dulapul intr-un loc umbrit, dar calduros (eu am folosit balconul) prin care nu exista prea mult trafic deoarece nu vom muta mobilierul pana nu se usuca complet (aproximativ una – doua saptamani, in functie de temperaturi).

TIPS:

 • Nu uitati sa pozitionati un carton pe toata suprafata de lucru, astfel evitam situatiile neplacute in care o pata de vopsea nu se dilueaza complet.
 • O practica buna este pozitionarea mobilierului pe o masa mai scunda, sau pe orice alt obiect prin care piesa poate ajunge mult mai usor la nivelul membrelor noastre, fara sa fim nevoiti sa ne aplecam sau ridicam pe varfuri.

Pasul 1. Pregatirea mobilei

Curata mobila pe toate suprafetele cu o carpa inmuiata in apa. Pentru urmele de grasime, lipici sau orice alte suprafete mai dificile incercati otet sau orice alta substanta cat mai naturala, precum zeama de lamaie. Astfel inlaturati orice urma de praf si pregatiti terenul pentru reconditionarea mobilierului.

Puteti sa utilizati si curatatori chimici, insa aveti grija sa stergeti orice urma prin curatarea ulterioara cu o carpa inmuiata in apa.

Pasul 2. Smirgheluirea suprafetelor

Aceasta etapa pregateste suprafata pentru primirea stratului de vopsea. Astfel este important sa smirgeluim toate suprafetele, cat mai bine putem. Totusi, evitati apasarea mult prea puternica, ori folosirea unui smirghel foarte abraziv. Acestea pot distruge suprafata, iar rezultatul final inca v-a contine dungi inestetice ale zgarieturilor cauzate.

Pasul 3. Aplicati un strat de grund

Primul strat este de grund, acesta are o aderenta potrivita pentru suprafete lucioase, astfel urmatorul strat se aplica mult mai usor. Daca va doriti realizarea unui strat mult mai gros, puteti sa mai aplicati un strat. Totusi nu uitati faptul ca se poate aplica cel de-al doilea strat, abia dupa uscarea primului.

Pasul 4. Aplicarea vopselei

Reconditionarea mobilierului reprezinta adesea un proces repetitiv. Astfel dupa uscarea stratului de grund, vom aplica primul strat de vopsea. Numarul de straturi de vopsea pot depinde foarte mult, in functie de rezultatele dorite. Astfel putem aplica pana la trei straturi. Intre fiecare aplicare asteptam ca produsul sa se usuce complet – la atingere suprafata nu este lipicioasa. De asemenea, dupa uscarea suprafetei smirgheluim suprafata. La fel precum in Pasul 2, smirghelul ales nu trebuie sa fie foarte abraziv, pentru a evita stricarea suprafetei. Rezultatul este pe masura asteptarilor – un mobilier reconditionat cu aspect profesionist.

Aplicati vopseaua folosind rolele cu trafalet, astfel veti acoperi o suprafata mai mare intr-un timp mult mai scurt. In plus evitati urmele inestetice pe care le lasa pensula. Nu uitati sa va folositi de tava pentru trafalet, care va ajuta sa eliminati surplusul de vopsea.

Pensula subtire, pe care o mentionam in obiectele necesare reconditionarii mobilierului pentru acvariu, o folosim in locurile greu accesibile pentru role, precum la incheieturile mobilei, colturi si alte locuri la fel de inguste precum acestea.

TIPS:

 • Daca va doriti aplicarea mai multor culori, atunci incepeti cu vopseaua care preprezinta fundalul, care odata uscat poate sa primeasca urmatoarea vopsea de alta culoare.
 • Dupa aplicarea vopselei cu pensula, nu uitati sa verificati suprafata de eventuale fire de par lasate in urma. Eliminati aceste fire, ulterior dupa uscare este dificil, sau chiar imposibil.

Pasul 5. Aplicati un strat de lac

Precum la aspectul initial al mobilei si acum vom aplica un strat de lac, care practic sigileaza tot procesul nostru.

Pastrati mobila reconditionata pe pozitie pana in momentul in care este complet uscata. Dupa aceasta operatiune, puteti examina rezultatul final, sa va asigurati ca se afla in stare perfecta si desigur sa il instalati in locul dorit.

In cazul mobilierului reconditionat de catre noi, l-am asezat intr-un spatiu ferit de lumina directa si am amplasat deasupra acvariul de peste 200 litri apa. Aceasta piesa de mobilier confera o nota aparte incaperii, lasand toata atentia sa curga catre acvariu – efectul pe care il si doream.

Reconditionare mobilier pentru acvariu

Ce piesa de mobilier va doriti sa reconditionati?

Pe langa functionalitatea mobilierului, intalnim desigur si latura estetica, aspectul oferit incaperilor prin alegerea anumitor piese sau altora. Astfel mereu incercam combinarea celor doua pentru a obtine un rezultat cat mai optim. Ce alte pise de mobilier reconditionati in urmatoarea perioada?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *