Dulap de incaltaminte

Renovarea interiorului poate aduce in prim plan si amenajarea mult mai eficienta a spatiului. O problema frecventa o poate reprezenta cutiile cu incaltaminte daca nu avem un mobilier adecvat pentru depozitare. Astfel, va propunem sa urmati cativa pasi simpli pentru a realiza propriul dulap de incaltaminte la intrarea in casa, sau in orice alt loc usor accesibil.

Pentru realizarea acestui dulap de incaltaminte aveti nevoie de:

 • Placi rigips (pentru policioarele din partea superioara a dulapului);
 • Profile de rigips (pentru montarea placilor de rigips);
 • Suruburi de rigips;
 • Profile de colt din aluminiu sau fibra de sticla (folosite in realizarea colturilor policioarelor din rigips);
 • Glet (pentru placile de rigips);
 • Smirghel (il folosim pentru netezirea suprafetelor placilor de rigips);
 • Masca de protectie;
 • Lavabila (pentru vopsirea policioarelor din rigips);
 • Placi pal melaminat (pentru 2 usi, 3 policioare si o placa pentru despartirea policioarelor de bara pentru umerase);
 • Sina de cornier din aluminiu;
 • Dibluri speciale de rigips (pentru montarea policioarelor din pal);
 • Glisiere pentru mobila;
 • Oglinzi (doua oglinzi de dimensiuni cat mai mari, una pentru o usa, cealalta pentru a doua);
 • Silicon (pentru lipirea oglinzilor);
 • Manere cu perie (doua manere lungi cat lungimea dulapului pentru usi, periile au rolul de a nu zgaria peretele);
 • Plinta decorativa lemn (o placa din lemn taiata la latimea dulapului);
 • Lac pentru lemn;
 • Bara metal pentru umerase + accesorii de prindere.

Proiectul propus de noi este realizat la intrare, intre doi pereti ai casei pe toata latimea acestora si intre tavan si podea pe toata lungimea. Prin urmare, nu vom avea nevoie de placi de pal si pentru lateralele dulapului. Dimensiune acestuia nu depaseste 200 cm si este format din doua policioare realizate din placi de rigips si trei policioare din pal si o bara din metal pentru umerase.

Pe parcursul realizarii dulapului de incaltaminte de la intrarea in casa este posibil sa mai apara si alte elemente neprevazute in planul oferit mai sus, precum suruburi pentru mai multe materiale s.a. Acestea varieaza in functie de materialul din care este realizat peretele, alte materiale folosite sau de modificarile pe care le puteti aduce proiectului initial.

Montarea placilor de rigips pentru realizarea dulapului de incaltaminte

Primul pas in executarea dulapului este reprezentat de montarea policioarelor realizate din placile de rigips. Pentru aceasta prindem profilele pe perete peste care punem placile taiate la dimensiunile stabilite (distantele dintre cei doi pereti si latimea dulapului). Odata fixate placile, prindem cu suruburi de rigips pentru a conferii rezistenta structurii.

Dulap de incaltaminte - Montarea placilor de rigips

Pe aceaste policioare realizate, montam profile de aluminiu din fibra de sticla sau aluminiu. Odata instalate aplicam glet pe toata suprafata. Pentru netezirea placilor smirgheluim bine, cu ajutorul unui aparat special.

TIPS: Nu uitati sa folositi o masca de protectie pentru a evita inhalarea prafului de glet.

Ultima etapa din pregatirea policioarelor pentru dulapul de incaltaminte este desigur vopsirea peretilor cu lavabila. Pentru proiectul nostru am folosit lavabila de culoarea peretilor din holul de la intrare. Puteti sa optati pentru acesta varianta daca nu vreti sa delimitati foarte bine zonele. Un argument este faptul ca in momentul in care deschideti usile dulapului, nu poate exista o „granita” bine stabilita intre peretele holului si cel al dulapului, fiind acelasi.

Montarea policioarelor pentru dulapul de incaltaminte

Primele policioare fiind terminate, ne putem apuca de montarea celor trei din placi de pal melaminat. Pentru aceasta operatiune instalam in primul rand la mijloc placa dintre policioare si bara de umerase. Pe acestea fixam sinele de cornier din aluminiu cu ajutorul diblurilor speciale de rigips la dimensiunile stabilite dintre cele trei placi pentru a le putea aseza pe pozitie.

Dulap de incaltaminte - Montarea policioarelor

TIPS: Puteti realiza aceste policioare tot din placi de rigips. Totusi trebuie tinut cont de faptul ca acestea sunt mult mai greu de demontat si ocupa mai multi centimetri grosime fata de placile din pal.

Montarea usilor si a oglinzilor pentru dulapul de incaltaminte

Odata realizate policioarele ne indreptam usor spre realizarea ultimelor detalii ale dulapului de incaltaminte. Pentru realizarea usilor cu o zi inainte sa le montam, punem manerele laterale cu perii si lipim oglizile cu silicon de placile de pal. Tot acum pregatim si plinta pe care o vom monta in fata sinelor. Astfel o taiem la dimensiunele dorite si ii aplicam un strat de lac pentru mai multa rezistenta in timp. Lasam peste noapte sa se usuce.

TIPS: Alegeti un lac de culoarea placilor de mobilier, sau inlocuiti plinta din lemn cu una realizata din pal.

Intre timp asamblam glisiera si sinele pe care vom instala usile in ziua urmatoare. Dupa uscarea plintei si a oglinzilor le asamblam pe pozitie finala.

TIPS: Asezati o hartie colorata pe suprafata policioarelor realizate din placile de rigips pentru a evita murdarirea lor.

Dulapul de incaltaminte de la intrarea in casa este finalizat. Am obtinut o piesa de mobilier moderna ascunsa in peretii casei si care prin intermediul oglinzilor realizeaza o iluzie de incapere mai mare in mod vizibil.

Ce alte piese de mobilier doriti sa realizati?

Fie ca ne dorim realizarea unui spatiu structurat mai eficient sau doar modernizarea camerelor, adaugarea de noi piese de mobilier pot reprezenta un mare plus renovarii. Prin urmare, ce alte proiecte va doriti sa realizati in materie de mobilier?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *